Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Overprikkeling

Overprikkeling

Maak ik nu van een muis een kudde olifanten?!?

Overprikkeling bij hooggevoeligen kan leiden tot het groter maken van situaties, dan dat ze in werkelijkheid zijn. Situaties kunnen met de nodige eenvoud een enorme kudde olifanten worden, zonder dat de hooggevoelige zich hier zelf van bewust is.

Hooggevoeligen maken van één muis niet één olifant. Vaak passeert er met de nodige eenvoud in een hele korte tijd een hele kudde olifanten. Hoe komt het dat hooggevoeligen een hele kudde olifanten kunnen laten passeren?

Wanneer je hooggevoelig bent zijn er veel factoren (prikkels) die op een dag op je af komen. Prikkels kunnen geluiden, beelden, gesprekken en gevoelens van andere mensen zijn. Het is niet niks wat je als hooggevoelige op een dag allemaal te verwerken krijgt. De doorwerking van al deze prikkels kan heel erg overweldigend zijn en de verwerking van al deze prikkels is voor bijna elke hooggevoelige anders.

In de kudde olifanten zullen de meeste hooggevoeligen zich wél herkennen. De olifanten passeren vaak op het moment dat jezelf net iets meer vermoeid bent óf als er sprake is van overprikkeling.

Je energieniveau is lager en daardoor lijken alle prikkels nog net even iets harder bij je binnen te komen. De impact is vaak nog veel heftiger, dan dat je anders al gewent bent. Precies dit moment is het moment dat een muis al snel transformeert naar de eerste olifant. Voordat je het weet is het niet één olifant maar een hele kudde olifanten, die passeert.

Wat is het nut van jouw kudde olifanten?

Stel je voor je hebt een afspraak buiten de deur, dit doe je normaal gesproken met de nodige eenvoud. Je denkt niet overal over na. Alleen nu ben je meer vermoeid en dan kunnen zomaar in één keer vragen passeren waar je je normaal gesproken helemaal niet druk overmaakt.

– Hoe is de route?
– Waar moet ik langs rijden?
– Kom ik file tegen?
– Waar ga ik parkeren?
– Wat nou als ik het niet kan vinden?
– Hoe is de locatie?
– Welke mensen zijn aanwezig?
– Hoeveel mensen zijn er aanwezig?

Alle vragen dragen bij aan de transformatie van de muis naar de kudde olifanten. Je hoort op de radio dat er file staat. Paniek! En al snel komen de volgende vragen:

– Wat nou als ik te laat kom?
– Wat ga ik dan vertellen?
– Heb ik nog voldoende brandstof in mijn tank of moet ik ook nog tanken?
– Wat nou als de file alleen maar langer word?

Het snel opvolgen van gedachten en vraagstellingen zorgen echter voor een nog sterkere beleving van het gevoel van overprikkeling. Wat is dan het nut van al deze vragen aan jezelf?

Alle gedachten en vraagstellingen hebben betrekking op het reduceren van de hoeveelheid prikkels op je pad. Je probeert letterlijk een inschatting te maken van de prikkels, die op je af gaan komen. Zodat je overzicht kan creëren en op elke onverwachte prikkel voorbereid kan zijn. Je bent op zoek naar een bepaalde houvast en zekerheid, zodat je jezelf staande weet te houden in de situatie die komen gaat.

Het is echter wel een vorm van schijnzekerheid die je voor jezelf creëert. Je kan tenslotte nooit van tevoren alle prikkels overzien. En doordat je het met zoveel inspanning en focus probeert, jaag je onbewust jouw hele kudde olifanten in een verhoogd stressniveau. Niet alleen de olifanten ervaren stress. Jouw hele lichaam ervaart het verhoogde stressniveau. Spierspanning, verhoogde ademhaling, hoofdpijn en/ of migraine liggen dan ook al snel op de loer.

De impact van jouw inspanning, focus en het verhoogde stressniveau op jouw energieniveau is enorm. Je had al niet veel energie en de kudde olifanten zorgt ervoor dat jouw energie nog sneller afneemt. De uitwerking kan nu zijn, dat tranen in je ogen springen, je in één keer ontzettend boos kan worden of compleet overvallen kan worden door al jouw gevoelens. Letterlijk kortsluiting!

Wat is dan het nut van jouw kudde olifanten? Het is niet heel erg ingewikkeld. Je probeert jezelf zo goed mogelijk te beschermen. Heel begrijpelijk. Door dingen heel groot te maken, kan het tenslotte in de praktijk alleen maar meevallen.

Hoe ga ik dan om met mijn overprikkeling?

Het antwoord is simpel. Alleen de uitvoering in de praktijk is vaak een uitdaging. Loslaten en accepteren dat je naar de afspraak gaat en overvallen kan worden door nieuwe prikkels. Je zal ervaren en zien dat je je prima zal redden in de situatie. En lukt het even niet? Dan loop je even naar buiten of je gaat gewoon lekker naar huis om de rust te pakken, die je op dat moment echt nodig hebt.

Luister goed naar jouw lichaam. Jij weet zelf wat goed is voor jou. En betrap je jezelf op gedachten die een situatie groter maken dan dat de situatie in werkelijkheid is, haal dan even diep adem. En ga het gesprek aan met jezelf. Wat ben je aan het doen? Waar maak je je druk over en vooral waar ben je bang voor? Soms helpt het om deze antwoorden op te schrijven en deze voor jezelf te onderzoeken.

Ben je bang voor een enorme overkill aan prikkels en invloeden van buiten af. Probeer dan deze angst voor jezelf aan de kant te zetten. Angst heeft echt een enorme impact op jouw stressniveau. Accepteer dat je gaat doen wat er op jouw agenda staat. En voelt het op dit moment echt niet goed. Maak dan de keuze voor jezelf om het niet te gaan doen. Luister naar jouw lichaam en jouw gevoel. De antwoorden komen dan vaak als vanzelf. En maak je de keuze om niet te gaan. Accepteer deze keuze dan ook voor jezelf en communiceer dit zo snel mogelijk en meld je af. Je zal ervaren, dat je na de afmelding al direct meer rust en ruimte voor jezelf ervaart.

Wat kan je leren van jouw ‘kudde olifantenmoment’?

Wees scherp en alert. Leer deze momenten voor jezelf te herkennen, erkennen en te accepteren. Hoe beter jij deze momenten voor jezelf leert herkennen, des te eerder je hierop kan anticiperen.

Je zou met jezelf letterlijk een afspraak kunnen maken:

“Op het moment dat ik een ‘kudde olifanten moment’ ervaar, dan ga ik even stil zitten en neem ik een moment voor mezelf. Ik gun mezelf een moment van zelfreflectie, zodat ik de keuze kan maken die op dat moment écht het beste bij mij past.”

De kudde olifanten breng je op deze manier weer heel snel terug naar die kleine lieve muis. En laten we eerlijk zijn; een kleine vertederende muis is toch veel makkelijker te handelen, dan die enorme kudde olifanten die je even in een moment om je heen had verzamelt.

03 jan 2016

Diepgang

Op zoek naar diepgang  Diepte, verdieping, diepgang - Hoe vaak ontmoet jij…

Muziek en liefde
03 jan 2016

Muziek deal

Muziek en liefde  Fantastische kennismaking! Out-of-the-box deal binnen een training empowerment Gemeente…

Written by

clevercoach