Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Transformeren

Ben jij een ware onderzoeker, avonturier of ontdekkingsreiziger?

Transformeren Doet het pijn?

Een eerlijk antwoord; ja. Gesloten vragen zijn altijd treffend makkelijk en raak te beantwoorden. Het is tenslotte een simpele; ja of nee. Het is leerzaam om te transformeren en dat gaat niet zonder de nodige uitdagingen in jezelf te trotseren. 

Transformeren het is een prachtig woord. Zeker voor een taalgevoelige woorden koesteraar. Het lijkt alsof de letters in dit woord al beweging met zich meebrengen. Raker dan dit had het woord way back in time niet gevonden konden worden. De weg van transformatie brengt alles en meer met zich mee. En als je de wegen bewandelt is dat nooit zonder slag of stoot. Het zijn juist de valpartijen onderweg die jou de nieuwe inzichten brengen. De gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet, boosheid en frustratie nodigen allen uit om in jezelf verder te mogen onderzoeken.

De keuze om te leren die maak jezelf. Het is in deze tijd ook in de nodige eenvoud mogelijk om te profileren in een zie-mij-over-de-top-gelukkig-zijn-leven in alle socials. Ook dat is een keuze. En alle keuzes zijn prima. 

Alleen weet ik al veel langer dat alle emoties en alle gelaagdheden van mensen achter alle prachtige plaatjes in de buitenwereld verscholen liggen. Mensen bestaan niet enkel uit blij en intense gelukzaligheid. Misschien aanlokkelijk en de wegen van transformatie bewandelen zouden er simpelweg niet zijn. 

Wij bestaan allen uit een compleetheid in gelaagdheid van emoties. Het zijn de tegenstijdigheden in voelen die balans brengen. Als je niet weet hoe het is om verdrietig te zijn. Hoe zou je dan kunnen voelen wat intense blijdschap is? En andersom. 

Transformeren bereik je niet als je niet constant tegen een zelfde weerstand in jezelf aanloopt. Er is een punt waar je denkt en voelt; nu ben ik er klaar mee! Dit wil ik niet meer én daar ga ik nu iets aan doen. Dat is vaak een eerste stap. 

Alleen is transformatie niet een proces waarvoor je even naar de dokter gaat en er een pleister met de T van transformatie word geplakt. Dat zou wat zijn dat je met de pleister de deur uitloopt en jou transformatieproces te pakken hebt. Nee, dat is ook niet hoe transformatie werkt. 

Transformeren is voelen, durven dobberen in je emoties, ruimte geven aan gevoelens die je misschien liever niet voelt, minder mooie kanten van jezelf tegen komen, angsten trotseren, boosheid reguleren en tranen laten lopen. Alles om ruimte aan jezelf te geven. 

Kinderlijk nieuwsgierig op zoek gaan naar nieuwe ontdekkingen. Nieuwe routes, kansen en mogelijkheden onderzoeken. De avonturier in jezelf wellicht wakker maken en anders intens koesteren en aanjagen om eens te kijken wat er achter al die hoge bergen, rotsen en beren op de weg ligt. 

Transformeren is een waanzinnig mooi avontuur én vaak zie of voel je zomaar in één keer weer ruimte in jezelf. Je kijkt om je heen. Aanschouwt, verwondert en verbaast. Het hoeft niet altijd alles omvattend groot te zijn. Het kan ook klein in het nu en in het moment zijn. En de meest gestelde vraag bij mij aan tafel is vaak; Hoe doe ik dat dan? En mijn antwoord is steevast hetzelfde. De hoe vraag is hierin helemaal niet belangrijk. Voel, aanschouw, verwonder en verbaas je. 

Transformeren is niet een proces wat je kan sturen met je hoofd. Het is een proces waar je door heen beweegt als een liefdevol wit veertje in de bewegende golven van de zee. Waar wind de golven stuwt en groter zal maken. Waar golven ook allen weer stuk slaan en er weer ruimte komt. Transformeren beweegt altijd. Ook als jij denkt dat het niet beweegt. Gevoelens bewegen altijd in ieder moment en in alle lagen van je zijn. 

04 jan 2016

Hooggevoelig overprikkeling

Overprikkeling Stop! Ik kan géén prikkels meer ontvangen Ik ben hooggevoelig en…

10 feb 2016

Overprikkeling

Overprikkeling Maak ik nu van een muis een kudde olifanten?!? Overprikkeling bij…

Written by

clevercoach