Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Balans opmaken

Balansen in jouw persoonlijke levenBalans opmaken

Hoe maak jij jouw balans op?

Bewust zijn van het contact met mensen in jouw directe omgeving.

– Wat brengt het contact jou?
– Wat voegt het contact toe in jouw leven?
– Hoeveel positieve energie ervaar je in het contact?

Met andere woorden; ervaar je een balans? Vaak kan je het contact met de ander goed in perspectief plaatsen. Waarbij jij voor een ander haarfijn weet te verklaren waarom een ander iets meer neemt dan geeft. Alleen zou je jezelf ook kunnen afvragen of de ander zich ook op dezelfde manier verplaatst in jou.

Op het moment dat jij een balans gaat opmaken, neem je jouw contacten in je directe omgeving onder de loep. Ik hoor vaak dat het werken met lijstjes zo kinderachtig lijkt. Plussen en minnen, dat is toch iets dat je als kind of puber deed.

Klopt, alleen werd je in deze fase van je leven nog sterk gedreven door groepsgedrag en wenselijk gedrag. Waarbij je de factor onzekerheid en de zoektocht naar jouw eigen identiteit niet kan uitvlakken.

De periode van zoeken naar jouw eigen identiteit en het in perspectief plaatsen van groep- en wenselijk gedrag is echter niet een fase die niet meer terugkomt. Door ervaringen, groei en de verkregen inzichten in je leven, zal je ervaren dat het om een terugkerende fase gaat. Waarin je afwegingen op een ander niveau en in andere vraagstukken de revue zullen passeren.

Volwassenen associëren de lading van plussen en minnen al snel als; goed-fout, positief-negatief, zwart-wit. Hierin valt het mij op dat de “negatieve” kanten al snel worden weg gepoetst. Veel gehoorde reacties; “Het valt wel mee”, “Het is toch vanzelfsprekend waarom hij/ zij zo reageert”, “Hij/ zij was er ook altijd voor mij”.

Kijk eens in de spiegel en stel jezelf de volgende vragen: Waar ben ik?, Wat vind ik belangrijk?, Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken?

Wees nu eerlijk naar jezelf. Wat is de impact van de foute, negatieve, zwarte input van mensen in jouw omgeving op jouw leven?

Zo zie je maar, dat groepsgedrag en wenselijk gedrag terug blijven komen. Waarbij het zoeken naar jouw identiteit verschuift naar het behouden van jouw eigen identiteit. Plussen en minnen is niet kinderachtig, het zorgt ervoor dat je jezelf niet verliest in de foute, negatieve, zwarte kanten van anderen.

Balans opmaken: Focus je op goed, positief en wit. Deze mensen zullen bijdragen aan jouw groei, ontwikkeling en het behoud van jouw eigen identiteit.

Muziek en liefde
03 jan 2016

Muziek deal

Muziek en liefde  Fantastische kennismaking! Out-of-the-box deal binnen een training empowerment Gemeente…

Veranderingen
03 jan 2016

Veranderingen

Veranderingen; dé constante factor in het leven  Wanneer heb jij voor het…

Written by

clevercoach