Onzeker
Onzeker zijn we allemaal
Ik ben onzeker, dat maakt mij mens!
Ieder mens is in meer of mindere mate onzeker. Op het moment dat mensen met elkaar in gesprek zijn, word onzeker zijn nog steeds vaak verbloemt, overschreeuwd of ervaren en bestempeld als zwakte. Interessant, als je bedenkt dat ieder mens zijn eigen onzekerheden heeft.
Het blijft me verbazen dat onzekerheid nog steeds als een beladen onderwerp in onze samenleving aanwezig is. Beladen in die zin, dat ik weinig mensen met elkaar over “onzeker zijn” in gesprek hoor gaan. Onzeker zijn, word dan ook nog steeds vaak gezien als zwakte en door de persoon zelf ervaren als een gevoel van falen.
De mensen die onzeker zijn en hier voor uit durven te komen zien communicatief-sterk-vaardige mensen, vaak als mensen vol zelfvertrouwen die géén onzekerheden zouden hebben. Niets is minder waar. Ieder mens is onzeker en iedereen op zijn eigen manier.
Waar komt onzekerheid vandaan?
De oorsprong van onzekerheid ligt vaak verborgen in de bouwstenen van jouw leven. Hierbij kan je denken aan; omgeving van opgroeien, scholing, cultuur, geloof, opvoeding en jouw levenservaringen tot nu toe. De bouwstenen zijn vaak voor ieder mens anders.
Wanneer we de bouwstenen van dichterbij bekijken, dan zien we dat er bij alle bouwstenen communicatie aanwezig is. Iedere bouwsteen kent zijn eigen manier van communicatie. Er is vanuit een bouwsteen op een bepaalde manier naar en met jou gecommuniceerd. Al deze verschillende vormen van communicatie, dragen uiteindelijk bij aan jouw zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde.Communicatie kan je op een positieve en negatieve manier hebben ontvangen. De verschillen tussen positief en negatief zijn ontzettend groot én met name de impact op jouw leven.
De positieve benadering in communicatie geeft je vertrouwen, moed en kracht om alles wat jij voor ogen hebt te willen bereiken. De negatieve benadering realiseert een hele andere impact.
Stel je eens voor dat je één of meerdere van onderstaande negatieve boodschappen in communicatie ontvangt:
- Jij kan ook nooit iets goed doen
- Jij maakt altijd alles kapot
- Jij zal nooit een model kunnen zijn
- Jij bent te dom om te gaan studeren
- Jij zal nooit iets bereiken in jouw leven
Negatieve boodschappen komen vaak hard binnen en weten je te raken in jouw gevoel. Deze boodschappen roepen dan ook al snel gevoelens van verdriet, frustratie, teleurstelling en boosheid in jezelf op.
De impact van negatieve communicatie op jouw zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde is vaak vele malen groter dan dat jezelf denkt. Ook al heb jij in jouw leven veel positieve communicatie ontvangen. De gevoelens die je in een negatieve boodschap ervaart zijn voor niemand fijn of prettig. Negatieve communicatie komt bij iedereen binnen en brengt uiteindelijk het gevoel van onzekerheid.
Voeding voor onzekerheid
In de praktijk zien we vaak, dat mensen hun eigen gevoel van onzekerheid nog verder voeden en groter maken. Herken je het moment, dat je voelt dat je onzeker bent en dat je jezelf vervolgens allerlei kritische vragen gaat stellen:
– Waarom lukt mij dit niet?
– Waarom gaat bij mij altijd alles verkeerd?
– Waarom ben ik niet blij met mijn lichaam?
– Waarom lukt het mij niet om succesvol te zijn?
– Waarom gaat altijd alles fout in mijn leven?
De vragen komen als vanzelf en daar hoef jij helemaal niets voor te doen. Ze zijn vaak in één keer aanwezig. Wanneer je de vragen goed leest en bekijkt, dan zie je dat de vraagstellingen ook allemaal een negatieve lading hebben. Waardoor je jezelf indirect de volgende bevestiging geeft:“Ik ben niet goed genoeg”.
Er is géén mens, die zich beter zal gaan voelen door deze overtuiging. Je maakt en houd jezelf bewust of onbewust ontzettend klein. Onbewust verzamel je vervolgens ook nog vaak mensen om je heen, die allemaal dezelfde overtuiging hebben. Het voelt tenslotte veilig om je te omringen met mensen, die jou wel begrijpen. Alleen kies je er op deze manier ook voor om jouw overtuiging “ Ik ben niet goed genoeg” letterlijk in stand te houden.
Onderzoek jouw onzekerheid
Het onderzoeken van jouw onzekerheid begint bij jezelf. Vaak zien we dat mensen, die onzeker zijn vooral ontzettend gefocust zijn op factoren buiten zichzelf en anderen in hun omgeving.
Zolang jij met een vinger blijft wijzen naar de maatschappij, jouw baas, die ene collega, jouw vriend(in) of jouw partner, leg je de verantwoordelijkheid van jouw eigen onzekere gevoel buiten jezelf.
- Focussen op anderen waar het slechter gaat dan bij jou
Op korte termijn geeft het je misschien een bevredigend gevoel. Je spiegelt jouw leven aan dat van een ander en realiseert je, dat jou leven nog niet zo slecht is. Je haalt jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen uit een verslechterde situatie bij een ander.
Alleen besef je, dat wanneer het leven van de ander weer beter word; jouw gevoel van onzekerheid er nog steeds zal zijn.
- Focussen op anderen waar het altijd beter gaat dan bij jou
Overtuigingen die we hier vaak zien; het komt de ander altijd aanwaaien en ze hoeven er niets voor te doen. Deze spiegel vanuit jouw onzekerheid, bevestigd uiteindelijk altijd keihard jouw eigen gevoel: “Ik ben niet goed genoeg”. Je haalt jezelf nog harder naar beneden, door te focussen op de ander, waar het in jouw beleving beter gaat.
De focus verleggen naar een ander is niet dé aanpak van jouw onzekerheid. Stop direct met deze kwelling voor jezelf. Er is niemand buiten jezelf, die jouw gevoelens van onzeker zijn, kan onderzoeken. De enige die dat kan, dat ben jij.
Het onderzoeken van jouw onzekerheid begint altijd bij jezelf. Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn de volgende:
- Waarom voel ik me onzeker in deze situatie?
- Welk gevoel geeft mij dit?
- Waar voel ik dit in mijn lichaam?
- Hoe komt het dat juist deze situatie zoveel met mij doet?
- Welke herinneringen of eerdere ervaringen roept de situatie bij mij op?
Wanneer je de antwoorden voor jezelf gaat opschrijven, zie je vaak al snel de verbanden. Het kan zijn dat de situatie je deed denken aan een vervelende situatie die je al eerder hebt meegemaakt.
Bekijk de situatie nu nog eens met volle aandacht en stel jezelf de volgende vragen:
- Wat heb ik goed gedaan?
- Wat waren mijn intenties?
De intentie in een situatie is bijna altijd positief. Je zal ook ervaren, dat er in situaties altijd dingen zijn die je goed hebt gedaan. Kwel jezelf dan ook niet door te focussen op de dingen, die negatief, anders of beter zouden kunnen.
Het is goed om jezelf te willen verbeteren. Alleen creëer dan wel de verbeteringen die je wilt bereiken vanuit een positief gevoel. Begin altijd met het bekijken van de dingen, die je al goed doet. Je vertrekt dan vanuit zelfvertrouwen én niet vanuit onzekerheid.
Omarm jouw onzekerheid
Je beschikt zelf over oneindig veel talenten, kwaliteiten en positieve eigenschappen. Er zijn meer dan genoeg dingen in jouw leven die je wél goed doet en die wél goed gaan. Je mag jezelf erkennen, zien en voelen dat je goed bent, zoals je bent.
Wees trots op jezelf en focus op alle dingen, die jou nu al gelukkig maken. Laat de focus op een ander los en denk een moment aan jezelf. Ieder mens verdient het om zijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen weer te laten groeien. De groei begint altijd met aandacht voor jezelf.
Positiviteit, talenten en jouw kwaliteiten. Je ervaart ze zelf vaak als vanzelfsprekend. Wuif alle complimenten over jouw positiviteit niet van de tafel. Het zijn juist deze eigenschappen, die jou maken tot dé unieke en bijzondere persoon die jij bent. Durf jezelf te ontdekken vanuit positiviteit en zeg dan eens tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben”.
Ik ben goed zoals ik ben, is voeding voor zelfvertrouwen en persoonlijke groei. Ook al ervaar jij op dit moment jouw onzekerheid misschien nog als een enorme worsteling. Weet dan, dat ook jij goed bent, zoals je bent. Veranderen van een onzeker gevoel naar meer zelfvertrouwen gaat niet van de één op de andere dag. Alleen kan je er wel stap voor stap naar toe werken.
Vind je het toch nog lastig om te accepteren dat je onzeker mag zijn? Informeer dan eens wat een coach voor jou kan betekenen.
Onzekerheid hoeft géén worsteling te zijn. Jouw onzekerheid mag er zijn. Omarm je eigen onzekerheid en zeg eens wat vaker tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben!”