Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Tegenslag

Tegenslagen; uitdaging én leermomentTegenslag

Help! Een tegenslag en nu?

Ieder mens word in zijn leven op momenten geconfronteerd met situaties die als zwaar, heftig en confronterend worden ervaren.

Wanneer je in je dagelijks leven je oren open houd, dan hoor je al snel dat er veel aandacht aan deze situaties word besteed.

Iedere situatie die je pad kruist is anders. Soms heb je situaties waarin jezelf een bijdrage hebt geleverd en soms zal je geconfronteerd worden met situaties, die je overkomen en die je niet had kunnen beïnvloeden.

Hoe een situatie is ontstaan is op het moment dat je erin zit, vaak niet meer relevant. Je hebt nu te dealen met de situatie.

Ieder mens heeft de mogelijkheid om zelfs in deze periodes te kiezen. Alhoewel het vaak erg moeilijk kan zijn om je keuze momenten op dat moment nog te kunnen zien.

– Ervaar en beleef jij een situatie als een tegenslag met alle negatieve overtuigingen en bijbehorende gevoelens. Vergeet dan niet dat alles wat je aandacht geeft groeit. De situatie zal zeer aannemelijk nog zwaarder voelen en door jou worden beleefd.

– Ervaar jij een ontstane situatie als een uitdaging, dan vertrek je vanuit een positieve benadering. Het betekend overigens niet dat je direct alles kan oplossen of dat je emoties er niet zijn. Je verlegd alleen wel je aandacht en focus naar het denken in mogelijkheden en kansen.

Durf jij na een situatie terug te kijken op jouw eigen gedrag, acties en communicatie naar anderen om hier van te leren en te groeien in jouw ontwikkeling?

Terug kijken op situaties bied je de mogelijkheid om leermomenten te ontdekken en te zien. Het is vaak lastig om ze in de situatie zelf te ervaren en te zien.

Ieder mens heeft altijd een keuze. Keuze mogelijkheden worden je niet op een dienblad gepresenteerd. Je kan keuzes zelf creëren. Alleen is het dan wel goed om je te beseffen dat er altijd keuzes zijn.

Wegkruipen in een hoekje veranderd een situatie niet. Jij, bent degene die een situatie kan veranderen binnen de mogelijkheden die jezelf kan beïnvloeden. Wanneer je deze stappen hebt genomen, kan je niet anders dan loslaten en tijd en aandacht aan jezelf besteden.

Durf hulp, warmte en een knuffel te vragen aan je dierbaren. Ze zullen je horen als jij communiceert. Je bent niet alleen, geen communicatie en wel verwachtingen hebben van anderen, zal je alleen maar teleurstellen.

Geef en schenk aandacht aan het gene dat jij in zo’n situatie nodig hebt. Liefde en warmte ontvangen, voelt als een geborgen deken van veiligheid die je kracht zal blijven geven om door te gaan.

Het aller belangrijkste in deze periodes, ben jezelf. Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt en geen liefde aan jezelf geeft, verlies je al heel snel het contact met jezelf en jouw kern.

Ook al is de situatie moeilijk, lastig of niet te overzien, verlies op geen enkel moment het vertrouwen in jezelf. Jij beschikt over de kracht om door te zetten en de situatie te overwinnen.

Alleen sta op momenten even stil om te ervaren waar jij aandacht aan schenkt. Positief of negatief het is niet goed of fout.

Je kan en mag mild en liefdevol zijn voor jezelf en terugvallen in het gene dat voor jou de situatie draaglijker maakt. Zodat jij de energie blijft houden om de ontstane situatie te doorstaan.

Ik hoop oprecht dat je de levenslessen achteraf kan inzien en ervaren, zodat je voor een volgende situatie jouw geleerde ervaringen kan inzetten voor jezelf of een ander.

 

Muziek en liefde
03 jan 2016

Muziek deal

Muziek en liefde  Fantastische kennismaking! Out-of-the-box deal binnen een training empowerment Gemeente…

04 jan 2016

Hooggevoelig overprikkeling

Overprikkeling Stop! Ik kan géén prikkels meer ontvangen Ik ben hooggevoelig en…

Written by

clevercoach