Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Onrecht

Onrecht voelt machteloosOnrecht voelt machteloos

Onrecht; iets dat volgens de wet of je gevoel niet eerlijk is.

Wanneer je om je heen kijkt en met mensen in gesprek gaat, dan word onrecht genoemd als onderdeel van de grootste aanwezige woede en frustratie. Interessant als je je bedenkt dat er in de definitie word verwezen dat onrecht mede door jouw eigen gevoel niet eerlijk is.

Jouw beleving van onrecht verteld je dan ook veel over wie jij bent en hoe je in het leven staat. Gevoelens kan je niet altijd direct toewijzen of herleiden aan een situatie of gebeurtenis. Sterker nog gevoelens kunnen je vaak in één keer overvallen. Je gevoel komt in één keer omhoog en kan je zodanig uit balans brengen dat je heftig kan reageren. De gevoelens die voor jou gerelateerd zijn aan onrecht kunnen de sterke emoties in woede en frustratie enorm versterken.

Vaak bedenk je je achteraf als je tijd neemt om na te denken over de situatie, dat je reactie erg heftig was. Het nadenken over je gevoel of een situatie is stap 1 en de conclusie trekken dat je reactie heftig was is stap 2. De vervolgvraag is wat je er nu mee gaat doen. Er is een reden dat je lichaam zo sterk reageerde op de situatie, dat je je gevoelens op dat moment niet meer onder controle had.

Het vraagt moed en lef om naar jezelf te kijken. Zoveel makkelijker is het om naar een ander te kijken en verwijten naar een ander te maken. Van nature ben je geneigd om je eigen houding, gedrag en communicatie goed te praten. Jouw gevoel van onrecht word versterkt door jouw eigen overtuigingen en verwachtingen van een ander. Het is voor jou tenslotte vanzelfsprekend dat je bent zoals je bent. Onbewust word dit gevoel nog in een diepere laag versterkt.

Je hebt altijd een keuze ook wanneer jij onrecht voelt en ervaart. Kiezen om te blijven hangen in de negatieve energievretende gevoelens die samenhangen met onrecht is ook een keuze. Stel jezelf dan nog eens de vraag: hoe oneerlijk is de situatie van onrecht voor mij daadwerkelijk geweest? Verzamel je moed en energie om te kijken wat jij een volgende keer zelf anders zou willen doen. Stappen die je verder brengen en die jou de energie zullen geven om te ontwikkelen. Zodat je in de toekomst het gevoel van onrecht op een ander manier zal gaan ervaren en beleven.

04 mrt 2016

Onderprikkeling

Balanceren tussen onder- en overprikkeling Balans houden als je hooggevoelig bent kan…

Het leven is als een achtbaan
15 dec 2015

Achtbaan

Het leven is als een achtbaan Het leven is als een achtbaan:…

Written by

clevercoach