Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Labels

Labels ze worden overal opgeplaktLabels

Label een ander niet om hem te begrijpen

Ongelofelijk wat zijn er een enorme hoeveelheid labels en vooroordelen, die wij mensen met de nodige eenvoud uitspreken over een ander. Om er even een aantal te noemen, die ik in de afgelopen periode voorbij heb horen komen:

– Iemand is altijd zo druk, zal wel ADHD/ ADD hebben
– Iemand zit de hele dag thuis en werkt niet, zal zeker geen zin hebben om te werken

– Iemand is gepest, zal wel aan hem zelf hebben gelegen
– Iemand is een dromer, altijd zweverig, moet je niet te serieus nemen

– Iemand is mishandeld, zal wel aan de persoon zelf hebben gelegen
– Iemand gebruikt antidepressiva, zal niet veel karakter in zitten

– Iemand is overspannen, ja dat was te verwachten; altijd alleen maar aan het werk
– Iemand is succesvol, zal wel zijn komen aanwaaien

– Iemand is verslaafd geweest, zal geen ruggengraat in hebben gezeten
– Iemand heeft een sterke uitstraling, zal wel ontzettend arrogant zijn

Degenen die met regelmaat worden geconfronteerd met deze oordelen van anderen, worden er vaak voor een eerste keer; keihard door geraakt. Het oordeel en het bijbehorende label worden voor het gemak met de nodige eenvoud ingevuld. Vaak word het in een opleggende overtuigende toon in communicatie gebracht én sterker nog; vaak word het niet eens rechtstreeks naar de persoon in kwestie gecommuniceerd.

Het projecteren van eigen gevoelens van angst en onzekerheid zorgen er vaak voor, dat dergelijke oordelen worden geplakt op een ander. Angst en onzekerheid kunnen ook vaak onbewust worden omgezet naar jaloezie en afgunst. Het plaatsen van iemand in een hokje geeft misschien even een houvast en een goed gevoel. Alleen weet ook dat je jezelf de meest waardevolle, verdiepende en bijzondere gesprekken met een ander misgunt. Welke angst kan zo groot zijn, dat je een ander blijft veroordelen en labellen. De angst voor de confrontatie met jezelf?

Mocht je een persoon zijn die vaak een oordeel of een label plakt op iemand anders. Stel jezelf dan eens één van de volgende vragen: “Hoe komt het dat ik zo snel oordeel over een ander?” óf “Welk gevoel geeft het oordelen over een ander mij?”

Mocht je een persoon zijn die vaak een vooroordeel incasseert stel jezelf dan, de eerst volgende keer, de volgende vraag: “Wat zegt het over de ander, dat hij mij op deze manier veroordeelt?”. Je zal zien dat je hiermee de verantwoordelijkheid en daarmee het gevoel terug legt bij de persoon bij wie het, gegeven vooroordeel over jou, thuis hoort.

Label een ander niet om hem te begrijpen. Door de vooroordelen denk je de ander te begrijpen. Alleen je hebt nog niet de moeite genomen om de ander iets te vragen. Stel een vraag. Luister oprecht met volle aandacht, zodat je de ander ook daadwerkelijk kan begrijpen. Je zal de persoon zien, zoals hij is. Niet zoals jij hem door het opplakken van jouw labels ongemerkt vaak hebt gemaakt.

Patronen doorbreken
03 jan 2016

Patronen

Patronen doorbreken Ieder mens leeft in bepaalde patronen Patronen ontdekken, verbanden leggen,…

05 jan 2016

Energiebalans

Energiebalans; ik loop volledig leeg Wat gebeurd er met mij? Moe, lusteloos,…

Written by

clevercoach