Clever Coaching

Inspiratie & Verdieping

Autodidact

Huh? Een… Auto-di-wat?!

Even voorstellen. Ik ben een autodidact.

Vanaf de andere kant van de tafel word ik aangekeken met ogen zo groot als schoteltjes. Huh, een Auto-di-Wat?!
Nog steeds onbekend terrein voor de meesten én dat is jammer. Tijd voor een column over mijn eigen autodidact zijn. Ik ben tenslotte niet de enige autodidact. De reactie “Auto-di-wat?” ontvang ik dan ook vast niet als enige.

Wat is jouw achtergrond?

Op het moment dat ik deze vraag krijg, dan beantwoord ik de vraag net zo breed als die gesteld word. Vaak is al snel de volgende vraag; welke studies heb je gedaan? In een kennismaatschappij, als de onze, is een diploma of afgeronde studie kunnen noemen vaak ontzettend belangrijk en enorm vanzelfsprekend.

Alleen op het moment dat ik mijn afgeronde studies bespreek, dan ontstaat er vaak verbazing aan de andere kant van de tafel. Simpelweg, omdat het voor de meesten niet te plaatsen is waar ik dan mijn kennis vandaan heb gehaald. Inmiddels draai ik de vraag dan ook om; Welke studie denk je dat ik heb gedaan? In ieder gesprek waar ik de vraag omdraai, valt er altijd een stilte aan de andere kant. Vervolgens passeren de meest brede en verrassende studies.

Een greep uit de meeste HBO en universitaire studierichtingen die op mij geplakt zijn: Psychologie met stip op nummer 1 en dan in willekeurige volgorde; Cultuur wetenschappen, Sociale wetenschappen, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogisch Werk/ Hulpverlener, Bedrijf- en Consumentenwetenschappen, Communicatie, Commerciële Economie én de diverse varianten uit Marketingopleidingen.

De breedte, die ik altijd mag ontvangen is voor mij een breedte die ik enorm koester. Ik ontvang de diverse variaties altijd als een enorm compliment. Waarom? Ik ben een autodidact én heb géén van bovenstaande in studies gevolgd.

Autodidact

Er zijn vaak maar een aantal mensen die instemmend knikken als ze het woord autodidact horen. De meerderheid reageert echter nog steeds met vraagtekens en de reactie; auto-di-wat?! Toen ik jaren geleden nog aan het solliciteren was ontving ik deze reactie met regelmaat. In een sollicitatiegesprek zag ik vaak aan de andere kant van de tafel al een cirkeltje om het woord autodidact op mijn CV staan. Het was dan ook vaak de aller eerste vraag, die mij in een sollicitatiegesprek gesteld werd. Waarbij vaak de letterlijke vraagstelling de volgende was: “Wat betekend dat woord precies?”. Ik voelde me dan vaak net een docent, die de betekenis van een woord aan het uitleggen was.

Voor een ieder, die dezelfde vraagtekens heeft bij het woord autodidact. De betekenis: “Een autodidact is iemand die zijn kennis door zelfstudie, en los van iedere begeleiding door een educatieve organisatie of opleiding, heeft verkregen.”

Hoe werkt autodidact zijn dan in de praktijk? Ik heb een aantal eigen praktische voorbeelden opgeschreven. Het zijn voorbeelden, die duidelijk weergeven hoe autodidact zijn in het dagelijks leven werkt.

1. Spons: jij geeft uitleg ik absorbeer

Stel je voor jij geeft mij vandaag een uitleg over een onderwerp dat voor mij onbekend is. Ik stel jou mijn nieuwsgierige vragen om nog meer informatie van jou te krijgen. Op het moment dat ik dan denk genoeg informatie te hebben, dan zou ik ’s avonds nog kunnen spreken voor een volle zaal over jouw onderwerp. De ontvangers van de presentatie zullen ervan overtuigd zijn dat ik dé geschoolde professional ben, die afgestudeerd is in dit onderwerp.

2. Onderzoeken, verkennen en doen

Technologie, mijn interesse lag er niet. Alleen in een wereld waar technologie in een razend tempo doorgaat, kan ik als ondernemer niet achter blijven en daar ben ik me heel erg van bewust. Ik ga op onderzoek uit, verken en de volgende stap voor mij is doen.
Online zoek ik allerlei tutorials, forums, youtube filmpjes en allerlei artikelen die kennis ondersteunend zijn om de volgende stappen voor mezelf als ondernemer te gaan maken. Ik ben een doener en probeer dan ook graag van alles uit. Soms lukt het niet of zit het even tegen. Ook dat is prima. Alleen geef ik niet op en vind ik uiteindelijk een weg om te slagen in mijn doel.

Websites bouwen, teksten SEO schrijven en linkbuilding. Allemaal termen die ik wel kende alleen ik wilde het zelf leren en doen. Inmiddels heb ik 4 websites gemaakt en zelf alle content SEO geschreven. Ook mijn nieuwe website, die vandaag ‘live’ is gegaan, heb ik zelf volledig gemaakt.

3. Documentaires en verdieping

Televisie kijken doe ik weinig tot niet. Als ik al televisie kijk, dan zijn het vaak documentaires of programma’s met diepgang waar ik iets van kan leren.
Stel je voor ik zie een documentaire of een bepaald item. Vaak ontstaan er bij mij dan vragen, die nog niet allemaal beantwoord zijn. De vragen schrijf ik op en vervolgens ga ik op zoek naar antwoorden. Ook hier maak ik gebruik van alle informatie online. Bij verwijzingen naar boeken, noteer ik het ISBN nummer om vervolgens het boek in de bibliotheek te vinden en te kunnen lezen. Om mijn opgedane kennis te toetsen bel ik ook nog weleens met dé professionals in mijn eigen netwerk. De cirkel is voor mij rond, als ik alle antwoorden op mijn vragen heb gevonden.

Autodidact en een generalist

Ik ben dus een autodidact en een generalist. In de grote lijnen en de inhoud kan ik je overweldigend enthousiasmeren over alle kennis die ik in huis heb. Alleen vind je niet al die kennis in diploma’s op mijn CV.

Vraag je je af of dat lastig is binnen een kennismaatschappij zoals wij die kennen? Dan kan ik niet anders dan volmondig deze vraag met een “ja” beantwoorden. Ik ervaar het alleen niet als lastig en eerder als een enorme uitdaging waar ik ook nu met mijn eigen bedrijf soms nog voor sta. Alle creativiteit die ik gelukkig heb, zet ik in om buiten de geijkte paden een andere weg voor mezelf te vinden. Het vraagt dus iets meer inspanning, dan dat je kan wapperen met een diploma.

Gelukkig zie ik in de afgelopen jaren verschuivingen binnen de arbeidsmarkt en ook binnen de opleidingsinstituten. Deze verschuivingen en veranderingen bieden meer ruimte voor de autodidacten onder ons. Binnen bepaalde opleidingen wordt er al meer ruimte gecreëerd, zodat je vrijstellingen kan krijgen. En ook op de arbeidsmarkt word door verschillende partijen al meer gekeken en bemiddelt op werkervaring, kennis en competenties. Dé verschuivingen die autodidacten nodig hebben om te studeren en om door de standaard geijkte sollicitatie procedures heen te komen.

Huh? Een…Auto-di-wat?

Ik hoop op minder grote ogen als schoteltjes aan de andere kant van de tafel, als ik een volgende keer uitspreek; “Ik ben een autodidact”. En mocht ik dan toch de reactie: Huh, een auto-di-wat?! krijgen, dan verwijs ik nu met een stralende lach naar mijn blog.

Ben jezelf een autodidact?

Dan ben ik ervan overtuigd, dat jij je zal herkennen in mijn blog van vandaag. Jouw autodidact zijn maakt jou uniek. Het is een fantastische kwaliteit om met de nodige eenvoud kennis op te doen en te absorberen. De kracht zit niet per definitie in een aanwezig diploma. Jouw kwaliteit autodidact zijn is echt een geschenk als je het vol vertrouwen weet in te zetten.

Voelt het voor jou nog als een uitdaging om jouw autodidact zijn optimaal te benutten. Overwin dan jouw onzekerheid met mijn praktische oefeningen, zodat je daarna vol vertrouwen kan zeggen: “Ik ben een autodidact en daar ben ik trots op”.

Ik wens je ontzettend veel plezier en succes met de praktische oefeningen. Loop je nou volledig vast in de oefeningen, voel je dan vrij om contact met mij op te nemen.

Inspirerende groet,Autodidact
Hilda Clevering

Praktische oefeningen: Autodidact

“Ik wil me niet meer zo onzeker voelen”

Oefeningen

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Autodidact praktische oefeningen

    Uw bericht

    [cf7sr-simple-recaptcha]

    17 jun 2016

    Jubileum

    Jubileum feest bij CleverCoaching 5 jarig jubileum, wat een mijlpijl! Clever Coaching…

    06 jan 2016

    Nieuwsgierigheid

    Mijn oprechte nieuwsgierigheid Hoe vaak stel jij de vraag waarom? Nieuwsgierigheid het…

    Written by

    clevercoach